Bankspaarhypotheek

Sinds 1 januari 2008 bestaat de hypotheekvorm bankspaarhypotheek. Bij deze hypotheekvorm is het mogelijk een kapitaal op te bouwen via een (geblokkeerde) spaarrekening (SEW) of beleggingsrekening (BEW). Bij een bankspaarhypotheek is de spaar- of beleggingsrekening gekoppeld aan uw hypotheek.De rentevergoeding bij de spaarvariant, SEW, is vaak gelijk aan de te betalen hypotheekrente waardoor de uiteindelijke uitkering gegarandeerd is.

Met het opgebouwde vermogen kunt u aan het eind van de looptijd de hypotheek (gedeeltelijk) aflossen. Bij de beleggingsvariant (BEW) is het rendement echter niet gegarandeerd. Hierdoor loopt u het risico dat u aan het eind van de looptijd niet voldoende kapitaal heeft opgebouwd om de eigenwoningschuld af te lossen. Daarentegen bestaat er ook een kans dat u meer kapitaal opbouwt dan de eigenwoningschuld.De maandlast van een bankspaarhypotheek bestaat uit een vast bedrag aan rente en een premie voor uw spaar- of beleggingsrekening. Deze premies worden opgespaard tot het eind van de looptijd van de hypotheek om hiermee in één keer de hypotheek af te lossen. De hypotheek wordt dus niet gedurende de looptijd al afgelost.

U kunt zelf kiezen waar u een overlijdensrisicoverzekering afsluit, want de bankspaarhypotheek bevat deze dekking niet standaard. De hoogte van uw hypotheek ten opzichte van de waarde van uw woning bepaalt of een overlijdensrisicoverzekering verplicht gesteld wordt door de hypotheekverstrekker.

Voordelen van de bankspaarhypotheek:
- Er kan bij bankspaarhypotheek belastingvrij vermogen worden opgebouwd;
- Bij een bankspaarhypotheek wordt niet afgelost waardoor er maximaal geprofiteerd wordt van de  hypotheekrenteaftrek;
- Geen standaard overlijdensrisicoverzekering;
- Gegarandeerd eindkapitaal bij de spaarvariant SEW;
- Er worden vaak minder kosten doorberekend dan bij hypotheekvormen met verzekeringen.

Nadelen bankspaarhypotheek:
- De hoogte van het eindkapitaal is bij de beleggingsvariant (BEW) niet gegarandeerd;
- Aangezien de rekening en hypotheek aan elkaar gekoppeld zijn, bent u gebonden aan één geldverstrekker. Wanneer de hypotheek wordt overgesloten kan dit soms nadelig uitpakken.

 

 

Volg ons