Annuïteiten hypotheek

Kort gezegd komt het er bij een annuïteitenhypotheek op neer dat de brutokosten, bij een gelijke rente, 30 jaar lang hetzelfde blijven. In het begin bestaan die kosten vooral uit rente en maar voor een klein deel uit aflossing. In de loop der jaren betaalt een lener steeds minder rente en steeds meer aflossing, tot de hypotheek na 30 jaar helemaal is afgelost.

De brutokosten blijven dus gelijk; rente plus aflossing is altijd hetzelfde bedrag. Maar de nettokosten zijn in het begin het laagst en lopen daarna langzaam op. Want in het begin betaalt iemand veel rente en krijgt hij dus ook meer geld terug van de belasting via de hypotheekrenteaftrek. De nettokosten stijgen dus langzaam van jaar op jaar. Maar het idee is dat dat te behappen moet zijn door de inflatie en stijgende lonen. 

Het grote voordeel van een annuïtaire hypotheek is dat na 30 jaar de schuld helemaal is afbetaald. En omdat er tijdens de looptijd steeds minder rente wordt betaald, is het voordeel voor de overheid dat die steeds minder kwijt is aan hypotheekrenteaftrek.

Een nadeel: Als de rente gedurende de looptijd stijgt, dan kunnen, vooral in de eerste jaren, de lasten flink omhoog gaan. Mensen die niet voor een vervelende verrassing willen komen te staan, kunnen dan ook beter voor een lange rentevaste periode kiezen als ze volgend jaar een annuïteitenhypotheek afsluiten.

 Annuiteitenhypotheek

 

 

Volg ons